Viemärin käyttö­ohjeet

Rasva tukkii viemärin

Tiesithän, että rasvaa ei saa kaataa viemäriin. Rasva hyytyy paistin­pannun reunalle, saman se tekee viemärissä ja aiheuttaa helposti tukoksia kiinteistöjen viemäri­putkissa. Tukkeutuneen kiinteistö­viemärin avauksen maksaa kiinteistön asukas. Rasva voi myös aiheuttaa ylimääräisiä kunnossa­pitotöitä kiinteistön ulkopuolella viemäriverkossa, jätevesi­pumppaamoilla ja -puhdistamolla.

Esimerkiksi joulun aikaan syntyvän kinkun­paistorasvan voi käsitellä biojätteenä. Anna rasvan jäähtyä kunnolla ja laita se jähmettyneenä ja sopivaan kääreeseen pakattuna kompostiin tai biojäteastiaan. Jäähtyneen rasvan voi myös pakata esim. tyhjään maitotölkkiin ja laittaa sen sekajäte­astiaan.

Viemäri ei ole roskis

Huomioithan, että wc-istuin ei ole roskakori. Viemäriin saa laittaa wc-paperin lisäksi vain sen, mikä on ensin syöty ja juotu, sekä pesuvedet. Jätteet kuuluu hävittää asian­mukaisesti joko kaatopaikka- tai ongelma­jätteenä, jotta niistä ei aiheudu ongelmia viemäröinti­järjestelmälle ja ympäristölle. Esimerkiksi viemäriin kaadettu liuotin aiheuttaa räjähdys­vaaran. Vastaavasti viemärivesien lääkeaine­kertymät voivat vaikuttaa jäteveden­puhdistamon biologiseen puhdistus­prosessiin, vesistöjen kaloihin ja muuhun eliöstöön. Ainoa oikea tapa hävittää vanha lääke on toimittaa se apteekkiin.

Yleisimmät viemäriverkon asiattomat jätteet ovat vanupuikkoja, terveyssiteitä, vaippoja, tulitikkuja, tupakan­tumppeja, talous­paperia, biojätteitä, tekstiilejä (esim. sukkahousut), kondomeja ja ongelma­jätteitä (öljyt, maalit, liuottimet, jne.).

Käytä mieluiten huokoista wc-paperia. Se liukenee helpommin viemäriveteen.

Kaivojen ja tarkastus­putkien kannet pidetään suljettuina

Kannatta tarkistaa, että omalla tontilla olevat viemäri­kaivojen kannet ovat paikoillaan ja kiinni. On myös tärkeää neuvoa lapsia viemärin käytössä kotona ja varoittaa kaivon­kansien raottelusta ulkona. Silloin tällöin lapset laittavat ajattelemat­tomuuttaan risuja, kiviä tai lankunpätkiä viemäri­kaivoon, jolloin seurauksena on ennen pitkää vaikea tukos.

Ota yhteyttä ja kysy lisää viemärin käyttö­ohjeista.