Usein kysyttyä

Mikä on veden kovuus Kurikan, Jalasjärven ja Jurvan alueella?

Vesi on erittäin pehmeää, eikä lisäsuoloja tarvita astian­pesukoneessa.
Kurikka: 0,274 mmol / l eli 1,5 °dH
Jurva: 0,386 mmol / l eli 2,2 °dH

Arviointi:
Erittäin pehmeä vesi 0-3 °dH
Pehmeä vesi 3-6 °dH
Keskikova vesi 6-9 °dH

Mikä on veden pH Kurikan, Jalasjärven ja Jurvan alueella?

Vesijohto­veden happamuus vaihtelee välillä 7,1 - 7,9 eli vesi on lievästi emäksistä. Vesijohto­veden pH-arvo säädetään lievästi emäksiseksi, jotta putkisto­materiaalit eivät syöpyisi.

 veden pHkuvaus
 <7hapan
7neutraali
 >7emäksinen

Mitä teen, jos vedessä on aistein havaittavissa olevia poikkeamia?

Jos hanasta tuleva vesi näyttää ruosteiselta, keltaiselta, ruskealta, samealta tai haisee ummehtuneelta on syynä yleensä joko kaupungin yleisestä vesijohto­verkostosta tai kiinteistön omista putkistoista irronneet rauta- ja mangaani­kerrostumat.

Useimmiten irtoaminen johtuu siitä, että veden virtaussuunta on tilapäisesti muuttunut verkoston korjaus- tai muutostöiden johdosta. Kiinteistössä syynä voi olla esimerkiksi runsaan kasteluveden otto, uima-altaan täyttäminen tai painepesurin käyttö. Tällöin vettä otetaan kerralla paljon ja kovalla paineella, mikä aiheuttaa saostumien irtoamista.

Tällainen vesi ei yleensä ole terveydelle vaarallista, mutta veden juomista on silti syytä välttää kunnes haitta poistuu. Pyykkejä ja vesikalusteita vesi saattaa värjätä.

Vesi voi aiheuttaa myös kolinaa ja pärskintää vettä juoksutettaessa. Tämä johtuu usein putkistoon päässeestä ylimääräisestä ilmasta. Syynä on yleensä kaupungin verkostossa tehtävät korjaus- tai muutostyöt. Tämäkin haitta poistuu vettä juoksuttamalla.

Saako ruoan­tähteet laittaa viemäriin?

Ei saa. Viemäri on tarkoitettu vain jätevesien kuljettamiseen. Sinne ei pidä laittaa mitään kiinteitä jätteitä, koska ne voivat tukkia viemärin. Myös ruokien sisältämät rasvat voivat aiheuttaa tukoksen.

Kuinka käsittelen kokkausrasvan oikein?